KERNER
Vinohrad s príbehom. Vinohrad, ktorý dostal môj pradedo Tišťan po povôdných limbašských Nemcoch pri jeho príchode do Limbachu z rodného Liptova a pri ich odsune do Nemecka...
Odroda bola vyšľachtená v Štátnom výukovom a výskumnom ústave vo Weinsbergu - Württembersku v Nemecku A. Heroldom v roku 1929 krížením odrôd Trolinské (tirolská modrá odroda Trollinger, tiež nazývaná Schiava Grossa) a Rizling rýnsky.
Odroda je pomenovaná po A. Kernerovi, lekárovi a básnikovi z Weinsbergu, ktorý svojim pacientom doporučoval pohár vína denne ako najlepší prírodný liečebný prostriedok.
Víno je zelenožltej až slamovo žltej farby. Vo vôni prevládajú svieže aromatické látky, pripomínajúce koncentrovanejšiu vôňu Rizlingu rýnskeho. Je plnej, sviežej a príťažlivej chuti, s príjemnými kyselinami a nahorkastým záverom.
Vo vôni a chuti môžeme hľadať muškát, ríbezle, tmavý med, maslové tóny a príznačnú korenistosť.
Gastronómia: Víno sa výborne hodí k rôznym predkrmom, vrátane plodov mora, grilovanému teľaciemu mäsu, k rybám i údeninám, k mnohým druhom syrov a zvlášť k roztierateľným.
VELTLÍNSKE ZELENÉ
Náš prvý vinohrad v Modre, po našom odchode z Limbachu....
Na Slovensku hojne pestovaná biela muštová odroda viniča, druhá najrozšírenejšia po Rizlingu vlašskom vôbec. Príjemné spektrum chutí a vôní po ovocí či kvietkoch dopĺňa pre sortu charakteristická dochuť po horkých mandliach.
A úplnou perlou sú Veltlíny z modranských "Novín". Krásna poloha, hlboká ílovitá zem, ktorá obsahuje dostatok vody pre rast tak výnimočného hrozna...V tejto polohe dosahuje zaujímavú pikantno-korenistú chuť typickú práve pre túto lokalitu.
Zaujímavosťou je, že bobule veltlínu sú skutočne zelené, čo sa prenáša i do farby samotného vína.
Biela odroda Veltlínske Zelené je dedičstvom rakúsko-uhorskej monarchie. Pôvod síce nie je známy, za pravlasť sa však pokladá Dolné Rakúsko, možno i severné Taliansko. Počas storočí sa rozšírila do krajín multietnického cisárstva - pestuje sa po celej bývalej monarchií.
Vzhľadom na veľkú úrodnosť vyžaduje výživné, hlboké pôdy. A pretože má veltlín naozaj veľké strapce s množstvom šťavy potrebuje dlhší čas dozrievania. Ideálne Veltlínske Zelené pri dobrej starostlivosti poskytuje svieže, plné vína.
Je to plné extraktívne víno plné trávy, limetky, lipy a zelenej papriky.
Gastronómia: Víno sa hodí k dusenému mäsu na zelenine, k vyprážaným rezňom, k ľahkej úprave rýb, k opekanému kuraciemu a morčaciemu mäsu, k cestovinám, omáčkam a syrom.
RIZLING VLAŠSKÝ
Tento vinohrad sa nachádza na Kráľovej, v hone Trávníky na čistom pieskovom podloží...
Odroda pochádza z Francúzska, oblasti Champagne. V 19. storočí prenikla z Porýnia do Dolného Rakúska a Maďarska. Názov "vlašský" vznikol údajne v Nemecku pre rozlíšenie od "Rizlinku rýnskeho", a preto nie je príbuzný s "pravým" Rizlingom Rýnskym.
Dnes patrí medzi najrozšírenejšie odrody v celej vinohradníckej Európe a najpestovanejšou na Slovensku.
Naše vínko z piesku dosahuje pravidelne vysokú cukornatosť, preto v chuti je plné a harmonické. Má širokú škálu vôní, farba je svetlo zelenožltá. Vo vôni a chuti môžeme hľadať červené ríbezle, egreše, lúčne kvety, hrozienka, sladký citrón alebo medové tóny.
Gastronómia: ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúča sa podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom a jemným paštétam. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám.
Pôvod hrozna: Modra, hon Dolné Trávniky
Ročník: 2022
Alkohol: 11,5 %
Cukor: 3,8 g
Kyseliny: 6,55 g
CHARDONNAY
Kraľovanský "šardonaj". Modranský pohľad na pestovanie tohto typického "francúza"
Odroda Chardonnay sa rozšírila do celého sveta z Burgundska vo Francúzsku. Víno sa pokladalo dlho za identické s odrodou Burgundské biele.
Až v roku 1896 sa oddelilo ako samostatná odroda. Podľa všetkého vznikla samovoľným krížením odrody Rulandské biele s odrodou Heunisch.
Chardonnay pravidelne dáva vínka s vyšším cukrom, preto z toho hrozna robíme vínka vysokej kvality Víno je bledozelenkavej farby s iskrivým zelenkavožltým odtieňom.
Disponuje výraznejšou ovocnou arómou. Jemná medová vôňa pripomína kvietky agátu.
Taktiež môžete nájsť tóny citrusového ovocia, banánu, med, oriešky, jablká...
Gastronómia: Chardonnay je mimoriadne vhodné k morským rybám, mäsovým minútkam, dezertom, k zeleninovým jedlám, k hydine, bielemu mäsu.
Hodí sa aj k šalátovým predjedlám, prírodnej úprave kuracieho mäsa, k cestovinám. Zrelé víno je ideálne k divine, výraznejším paštétam, k údenému mäsu.
Pôvod hrozna: Modra, hon Stredné Trávniky
Ročník: 2022
Alkohol: 12,5 %
Cukor: 4,7 g
Kyseliny: 6,55 g
CHARDONNAY QUERCUS
Náš biely bariqque.
Myslíte, že Chardonnay s vyšším cukrom patrí do suda? My áno.
Prekvapí aj jemnou vanilkovou chuťou a dochuťou po karameli. Na Slovensku často dosahuje ľahký buket. Je to taktiež plnšie, extraktívnejšie víno, mimoriadne akostné s dlhou perzistenciou vône i chuti.
A čo ho krásne drží pri živote? Je to výrazný obsah trieslovín. Prítomnosť "bariku" po prehltnutí nadobúda plnší, vášnivejší charakter. Víno tak naberá iný rozmer. A vtedy sa z neho stáva skutočná delikatesa.
Chardonnay dáva víno vynikajúcej kvality, vhodné na uchovávanie. Fľašovú zrelosť dosahuje v rozpätí od 2 do 5 rokov.
Gastronómia: Táto forma Chardonnay je iná. Vhodná hlavne k dezertom, sladkým jedlám, mimoriadne vhodná na výnimočné udalosti. Zrelé víno je ideálne k divine, výraznejším paštétam, k údenému mäsu.
Pôvod hrozna: Modra, hon Stredné Trávniky
Ročník: 2021
Alkohol: 12,12 %
Cukor: 29 g
Kyseliny: 6,85 g
CHARDONNAY FRIZZANTE
Chardonnay, ktorý oberieme skôr, zahalíme bublinkami.
Je krásny, svieži a neurazí žiadnu párty. Navyše bublinky vínu pridajú iskru, zvýraznia chuť a dodajú "esprit"...
Gastronómia: Bublinky pasujú k ľahkým jedlám, vychutnávaných na letných terasách... Hydina, šalát alebo cestoviny určite nepohrdnú bublinkami. Vyskúšajte...
A taký ovocný šalát bude len čerešničkou na torte.
Pôvod hrozna: Modra, hon Stredné Trávniky
Ročník: 2022
Alkohol: 11,5 %
Cukor: 5,2 g
Kyseliny: 7,20 g
PESECKÁ LEÁNKA- FETEASCA REGALA
Naša leánka rastie na hlinitých ílovitých pôdach, vo vinohrade vedľa nášho zeleného veltlínu...
Za pravlasť tejto odrody (Feteasca Alba) sa podľa jedných prameňov považuje Moldavsko, odkiaľ sa rozšírila do Transylvánie a do susedných krajín.
A po príchode na Slovensko začal je nový príbeh, ako sa stala Peseckou... Dlho sa viedli polemiky o jej genetickom pôvode. Moderné výsledky bádania dnes tvrdia, že Feteasca regala je výsledkom prirodzenej hybridizácie medzi odrodami Feteasca Albă a Grasă de Cotnari.
Dnes už nie je presne známe, kto a kedy doniesol prvé sadenice Feteasca regala na Slovensko. Predpokladá sa, že to bolo medzi dvomi svetovými vojnami v obci Veľký Pesek, neďaleko Želiezoviec. Na majetkoch grófky Ernestíny Coudenhovej, rodenej Breuner, sa vtedy vysádzali nové vinohrady.
O rozvoj vinohradníctva sa v okolí Želiezoviec sa zaslúžil najmä jej otec Augustín Breuner, Esterházyho zať. Z Rumunska boli na výsadbu dovezené sadenice Dievčieho hrozna (Feteasca alba) a Feteasca regala sa pravdepodobne dostala medzi ne náhodou, ako nechcená prímes.
Víno má žltozelenú farbu, keď je mladé a s postupným dozrievaním sa farba mení na zlatožltú. Víno je obdarené jemnou a komplexnou chuťou, z ktorej vyniká vôňa včelieho medu a rozkvitnutej vinice. Táto elegantná a jemná chuť je dosiahnutá jedinečným pomerom cukru, kyslosti a alkoholu.
Gastronómia: k pizzi, špagetám, syru, orieškom (mandle, burské oriešky), ovociu (broskyne)
Pôvod hrozna: Modra, hon Noviny
Ročník: 2022
Alkohol: 11,87 %
Cukor: 7,1 g
Kyseliny: 6,3 g
CABERNET SAUVIGNON rosé
Opäť "francúz" z Kráľovej
Cabernet Sauvignon je pravdepodobne krížencom odrôd Sauvignon blanc a Cabernet Franc, ktorý sa považuje za staršiu odrodu ako Cabernet Sauvignon.
Pre výrobu kvalitných červených vín je potrebná cukornatosť okolo 24 stupňov, no na Slovensku toto južné hrozno dosiahne tento cukor len vo výnimočných rokoch.
Ale na kvalitné ružové dosiahne cukor okolo 20 stupňov skoro vždy. A na rozdiel od južných ružových vín, má to naše aj kyselinky....
Dominantná aróma je mimoriadne ovocná (čierne ríbezle, maliny) a korenistá (škorica, biele korenie)
Gastronómia: k pizzi, špagetám, syru, orieškom (mandle, burské oriešky), ovociu (broskyne)
Pôvod hrozna: Modra, hon Háje
Ročník: 2022
Alkohol: 11,4 %
Cukor: 5,1 g
Kyseliny: 6,55 g
DORNFELDER
Nemecká odroda, ktorá bola vyšľachtená vo Weinsbergu šlachtiteľom Augustom Heroldom, keď roku 1955 skrížil odrody Helfensteiner x Heroldrebe.
Ak si dobre spomínate, je to ten istý šlachtiteľ ako pri odrode Kerner. A tak isto ako Kerner na Slovensku nie je stále uznaný...
Víno má veľmi tmavú farbu, ich aromatické spektrum je široké (chuť a vôňa po čerešniach, černiciach a mandliach), s vysokým obsahom trieslovín, vhodné pre barikové spracovanie a do zmesí s ľahšími a menej farbistými vínami.
Gastronómia: kvalitný syr, údeniny, hovädzie alebo bravčové mäso
Pôvod hrozna: Modra, hon Háje
Ročník: 2020
Alkohol: 12,3 %
Cukor: 3,8 g
Kyseliny: 7,65 %
DUNAJ
A opäť tie modranské Noviny. Svetové, krásne a jedinečné...
Keď sme v roku 2008 kupovali tento vinohrad, výsadba Dunaja bola našou jasnou voľbou..
Táto nová slovenská odroda bola vyšľachtená na Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave Pospíšilovou. Pochádza z trojitého kríženia odrôd (Muškát Bouchet x Oporto) x Svätovavrinecké.
Ak sa niečo zo slovenských červených vín podarilo excelentne, tak je to jednoznačne Dunaj. Náš Dunaj s južanským charakterom má rubínovú farbu, charakteristickú čokoládovú príchuť a farebne hnedastý tón, podobne ako zrelé vína Burgundského modrého.
Ten náš Dunaj zrel dva roky v bariku a svetlo tmu fľaše okúsil až v novembri 2022.
Gastronómia: slovenské víno na južanský spôsob miluje mäso, dobrý syr, ale zvládne aj pečenú hus, alebo nejakú inú mäsovú špecialitu
Pôvod hrozna: Modra, hon Noviny
Ročník: 2020
Alkohol: 11,5 %
Cukor: 3,8 g
Kyseliny: 6,55 g
NORIA
Aj my sa neustále vzdelávame. A pri jednom výlete na juh Slovenska sme objavili odrodu, do ktorej sme sa zamilovali. Opäť novošlachtenec, opäť Dorota Pospíšilová.
Nória je vyšľachtená v bývalej Výskumnej stanici vinohradníckej a vinárskej vo Veľkom Krtíši, kombinačným krížením odrôd Rizling rýnsky x Semillon. V tomto jedinečnom krížení sa snúbi jemnosť Semillonu s telom Ryňáku.
Hrozno dosahuje vynikajúcu aromatickú zrelosť. Vína sú aromatické, svieže, s výrazným odrodovým charakterom. Vo vôni pripomínajú Semillon.
Gastronómia: dobré pečivo, mäkký zrejúci syr, ľahké hydinové mäsko, oriešky, alebo aj chlieb s masťou. Skúste....
Pôvod hrozna: Strekov
Ročník: 2021
Alkohol: 12,8 %
Cukor: 10 g
Kyseliny: 9,1 g
SVOJSEN
Výnimočná odroda, výnimočný príbeh.
Autorom tejto odrody je český prof. Vilém Kraus, ktorý víno z tohto novošľachtenca považoval za ideálne víno pre každého, pretože v sebe spája jemnosť leánky, vôňu rulandského šedého a pritom má telo po ryňáku. Pochádza totiž z trojkríženia (Pinot gris x Feteasca alba) x Rizling rýnsky. Držme tomuto hroznu palce, aby sa na Slovensku čo najviac rozšírilo a bolo pestované vo všetkých našich vinohradníckych regiónoch....
Na Slovensku toto hrozno úspešne šíri renomovaný slovenský šľachtiteľ Ondrej Korpás, ktorý bol žiakom Viléma Krausa.
Víno je podobné rizlingu, ale má výraznejšiu a intenzívnejšiu aromatiku, je plnšie ako Rizling rýnsky. Dozrieva skôr a dosahuje vysoké cukornatosti.
Vôňa zaujme tónmi citrusového ovocia, s nádychom marhúľ a šalvie. V pozadí cítiť tóny pomarančovej kôry a čerstvých hrušiek...
Gastronómia: poďme sa baviť v dobrej spoločnosti, talianske cestoviny, ľahké mäso, alebo ryby tomuto vínku neublížia....
Pôvod hrozna: Strekov
Ročník: 2022
Alkohol: 12,2 %
Cukor: 5,1 g
Kyseliny: 6,85 g
SILVÁNY
Silván zelený a červený sú staré muštové odrody s nejasným pôvodom.
Jediné čo vieme, že sa môže jednať o kríženca odrôd Oesterreichisch Weis a Tramín červený....
Čo však vieme skoro presne, je vznik názvu tejto odrody. Rímsky boh Silvanus bol totiž ochrancom lesov, ovocných stromov, vinohradov a poľnohospodárstva celkovo. Veď všetci vieme, že prvá vinná réva k nám prišla s Rimanmi z provincie Panónia...
Víno z tejto odrody je plné, harmonické, jemne korenisté, vôňa je chlebnatá, plná zrelých žltých plodov a bylinkových tónov...
Gastronómia: víno neovplyvňuje chuť jedál, s vyššou kyselinkou sa hodí k akému koľvek ľahkému jedlu, hydine, ale nepohrdne ani rybou....
Pôvod hrozna: Modra, hon Kozy
Ročník: 2022
Alkohol: 11,5 %
Cukor: 3,8 g
Kyseliny: 6,55 g
DEDOVIZEŇ
Naše unikátne víno z hľadiska pôvodu aj spôsobu výroby.
Je spojením približne 30 odrôd z 3 starých vinohradov po našich predkoch. Jeden sa nachádza v Limbachu, odkiaľ pochádzam, druhé dva sme kúpili v Modre na Kráľovej. Priemerný vek vinohradov je 50 rokov.
V našej "zmeske" cítiť krásny Iršai, vône Mülleru, Tramínu, Veltlínu či stolovej Čabianskej perly a tóny Semillonu. V tomto cuvée nájdete naozaj všetko.
A unikátne je to, že sme pri výrobe postupovali úplne rovnako ako naši dedovia tz. kvasili sme bez kvasiniek a chladenia.... Dokonalá chuť vína minulého storočia....
A viete, čo ma zaujíma najviac? Čo by na jeho chuť povedali moji vinárski predkovia....
Gastronómia: víno ku kvalitnému syru, domácim údeninám, skvelé ku slovenskej klasike
Pôvod hrozna: Limbach, Modra Kráľová
Ročník: 2021
Alkohol: 12,38 %
Cukor: 16,4 g
Kyseliny: 6,5 g